logo

Buitenspelen voor een goede ontwikkeling

logo

Wanneer kindjes oud genoeg worden om de natuur te ontdekken, zijn ze gefascineerd over alles in de wonderlijke buitenwereld. Kinderen houden van buiten zijn, ze kunnen zich uren in de tuin amuseren en raken hun buitenspeelgoed nooit beu. Buiten spelen is niet alleen heel leuk voor kinderen, het is ook nog eens hartstikke goed voor hen.

Pedagogen doen al verschillende decennia onderzoek naar de ontwikkeling van het kind en de factoren die er een invloed op uitoefenen. In zowat alle onderzoeken naar de invloed van buiten spelen wordt er bevestigd dat kinderen zich beter ontwikkelen als ze vaak buiten spelen, dat op verschillende aspecten. Dat geldt voor zowel kleuters als opgroeiende kinderen, buitenspelen heeft een positieve inlvoed op de ontwikkeling ongeacht de leeftijd. Kinderen die vaak buiten spelen hebben betere sociale vaardigheden. Aangezien ze vaak samenspelen met andere kinderen, leren ze samenspelen en rekening houden met anderen. Buiten spelen maakt kinderen creativer, de fantasie en creativiteit worden geprikkeld. Ze worden geprikkeld door bijvoorbeeld nieuwe spelletjes te leren en er zelf te bedenken. Een andere belangrijke invloed van buiten spelen, is de invloed op de gezondheid van kinderen. Bij kinderen die af en toe buiten spelen is de kans op overgewicht veel kleiner. Ze zijn vaker actief en hebben een betere conditie. Ze zijn ook gezonder door de vele buitenlucht en hebben een grotere weerstand. Buiten spelen is ook bevorderlijk voor de schoolprestaties, kinderen kunnen zich in de klas veel beter concentreren als ze hun pauze actief doorbrengen.

Het is dus belangrijk om je kind van jongs af aan te stimuleren veel buiten te komen en te spelen. Dat kan door zelf mogelijkheden te creëren voor buitenspelen, bijvoorbeeld met buitenspeelgoed. Een speeltoestel of tuin schommel installeren is een ideale manier om kinderen vaker buiten te laten komen. Ze kunnen zich er uren mee amuseren en hebben veel beweging als ze ermee bezig zijn.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

logo
logo
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes