logo

Naar de peuterspeelzaal

logo
Naar de peuterspeelzaal

Ook al is je kindje nog zo klein, voor je weet kun je hem of haar al gaan inschrijven voor de peuterspeelzaal. En alhoewel dat zo vanzelfsprekend leek, is het op het moment dat het daadwerkelijk zo ver is, toch wel heel spannend. Zijn eerste stapjes op weg naar zelfstandigheid! En jouw eerste stappen op weg naar het loslaten van je kindje. Hieronder vind je wat tips en ervaringen omtrent de peuterspeelzaal.

Niet verplicht, wel heel leuk
De peuterspeelzaal is een plek waar peuters vanaf 2 of 2,5 jaar samen kunnen spelen, rondom thema’s dingen leren en vooral ook vast een beetje wennen aan het ‘schoolse’ leven: in een kring zitten, samen wat eten en drinken, even zonder mama zijn. Als je kindje al naar een kinderdagverblijf gaat, is een peuterspeelzaal in principe niet nodig. Het mag natuurlijk wel.

Kiezen en inschrijven
Je hebt niet altijd een keuze, maar in veel plaatsen kun je kiezen uit meerdere peuterspeelzalen. Oriënteer je eerst via internet, kies er twee of drie uit die je aanspreken en ga er eens kijken met je kindje. Praat met de leidsters, proef hoe de sfeer is, vraag naar de wachtlijst en de kosten. Je merkt vaak al snel genoeg welke peuterspeelzaal je het meeste aanspreekt. Schrijf je kindje dan tijdig in, want veel peuterspeelzalen hebben behoorlijke wachtlijsten.

De eerste dag
In de weken voordat je peuter voor het eerst naar de peuterspeelzaal mag, is het verstandig er af en toe met hem over te praten of een boekje over te lezen, zodat hij enigszins voorbereid is. Ga bijvoorbeeld samen een mooie rugtas kopen en wandel een keertje langs de peuterspeelzaal als de kinderen buiten spelen.

Het verschilt per peuterspeelzaal of je er de eerste dag bij mag blijven: zo niet, neem dan op een rustige en positieve manier afscheid en maak er geen drama van. Dat maakt het voor je kindje ook makkelijker. Mag je er wel bij blijven, blijf dan op afstand en laat je kindje zoveel mogelijk zelf ontdekken. En je zal zien, voor je het weet staan ze te springen om naar de peuterspeelzaal te gaan en hebben ze niet eens meer tijd om je uit te zwaaien voor het raam!

Comments are closed.

logo
logo
Powered by WordPress | Designed by Elegant Themes